Monday, March 14, 2011

Inilah Kisahnya (Part 3)

Kenapa ye,
Kenapa aku harus melalui situasi begini
Apa yang telah kulakukan
Sehingga aku harus menanggung semua ini ?
Ya Allah,
Ampunilah dosaku
Sesungguhnya aku lemah
Untuk menghadapi keadaan ini
Berilah aku sedikit kekuatan
Agar aku terus bisa berdiri
Untuk menghadapi setiap ujianmu...

**********************************************************
Kenapa dik, kenapa jadi begini. Masing-masing diam. Masing-masing bisu. Akak tau, adik nak akak mulakan dulu. Seperti yang lepas-lepas, akak yang mengalah. Tapi itu dulu. Tidak untuk kali ini. Sedihnya akak rasakan keadaan ini. Tapi adik macam tak kisah.  Macam tak ada apa-apa yang berlaku. Tapi akak tahu. Dalam hati adik, perasaan benci meluap-luap pada akak, kan ?

Kebisuan adik menambahkan kesakitan ini. W/pun akak tak cakap, sekurang-kurangnya akak tulis. Akak jelaskan apa yang terbuku di hati akak tapi adik langsung tak nak cakap apa-apa. Bila sama-sama berada di sini, akak rasa kaki tak jejak ke bumi. Sebelum ni tempat ini tak pernah sunyi tapi sekarang segalanya berubah. Sukarnya untuk menghadapi keadaan ini. Tapi kita profesional, kan. Jangan libatkan soal kerja dengan soal peribadi. Jangan sampai sesiapa tahu, apa yang sedang berlaku.

Entahlah, akak rasa akak kena belajar lakukan semuanya sendiri. Biarlah akak uruskan segalanya. Lagipun sampai bila akak nak bergantung pada adik. Lama-lama akak akan kehilangan adik jugak. Hujung-hujung tahun begini, biasalah. Akan ada perubahan dalam organisasi.

Akak dengar nama adik disebut-sebut untuk jawatan itu. Jawatan yang telah lama ingin diberikan kepada adik, walaupun adik dah tolak berkali-kali. Akak dah tak larat nak dengar. Akak dah puas menahan sesak di dada bila mendengar berita itu. Takutnya akak kalau kehilangan adik. Tapi apa yang mampu akak lakukan.

Kalau inilah yang tersurat, kalau inilah suratan takdir, akak hanya mampu berserah. Adik pergilah. Akak doakan adik berjaya. Akak memang yakin adik boleh lakukannya. Di mana pun adik berada, organisasi akan sukses. Tengok saja, berapa banyak program yang telah adik jalankan. Semuanya berjalan lancar. Contoh paling dekat, organisasi kita sendiri. Walau akak ketuanya, program-program yang besar tu, adik yang jalankan.

Biarlah akak di sini. Akak akan lakukan setakat yang termampu. Walaupun nanti kita dah tak bersama dalam organisasi ini, akak akan tetap ingat. Akak akan kenang segalanya. Akak takkan pernah lupa pada adik akak walaupun adik tak pernah kisah apa yang berlaku. Sebab adik ada segalanya. Adik punya segala kelebihan. Tak ada apa pun yang kurang kalau akak tiada di sisi adik. Tak pe lah dik, akak sedar siapa diri akak. Terima kasih atas apa yang telah adik berikan kepada akak. Terima kasih sekali lagi...

5 comments:

 1. salam..nice entry..ape2 pown bila kta kembali smula pd al-Quran n hadis.

  ReplyDelete
 2. this nice article thanks for sharing.
  http://www.techzar-web-developers.com/

  ReplyDelete
 3. bertemu dan berpisah adat manusia biasa...eh macam lagu pengakap pulak...sabar ajelah akak ye...

  ReplyDelete
 4. insyaallah, diri ini masih kuat untuk menghadapi segala-galanya..

  ReplyDelete
 5. nice article..visit and give a comment for a friend..

  ReplyDelete