Wednesday, May 18, 2011

Terima Kasih Cikgu

Sambutan Hari Guru baru saja berlalu. Teringat aku pada guru yang pernah mengajarku dulu. Di sini ingin aku paparkan kisah kenapa aku tidak lagi membuka tudung bila kemana-mana. Semuanya kerana dia, dia seorang ustazah yang sudah lupa aku pada namanya tapi tetap kekal diingatanku.

Aku bersekolah di sekolah yang semua pelajarnya adalah perempuan. Waktu itu aku di Tingkatan Lima. Biasalah hujung-hujung tahun, hari-hari terakhir persekolahan...masing-masing nak tunjuk lawa. Aku tidak terkecuali, di sekolahku aku mendapat gelaran model kerana gaya jalan 'cat walk' ku itu.

Suatu hari, aku dan kawanku menghantar buku latihan ke bilik guru.. Saja menawarkan diri, sebenarnya nak ronda-ronda. Di bilik guru itu ada ustazah itu dan beberapa orang guru. Bila aku letakkan buku di atas meja yang kebetulan di sebelah mejanya, tiba-tiba dia memandang aku seperti sedang melihat sesuatu yang aneh.

"Lynn ke ni...hampir tak kenal cikgu...cantiknya Lynn ni bila tak pakai tudung..cantik betul la..!!!" matanya tak berkelip-kelip memandangku. Masa tu cikgu-cikgu lain yang ada di situ tersenyum-senyum memandangku. Aku mula serba salah, tak tau nak cakap apa. Hanya senyumana kelat yang mampu aku berikan. Cepat-cepat kami beredar dari situ. Bimbang banyak lagi yang akan dikatakannya.

Dia tak marah pun tapi kata-kata dan caranya itu cukup membuat aku terfikir. Betullah, kecantikan asli bukan pada paras rupa tapi dari hati. Cantiknya rupa hanya untuk dipandang tapi kecantikan hati budi itulah yang akan dikenang. Terima kasih cikgu kerana menyedarkanku...

2 comments:

 1. tanpa guru kita tak mungkin berjaya.

  ReplyDelete
 2. baa~ CAK!!

  cantik luar,
  cantik dalam,
  adakah lesung pipit,
  saya mahu cubit.. haha

  ReplyDelete